U bevindt zich hier:

Het HvJ oordeelt dat Hongarije niet in strijd met het EU-recht handelt door de kleine ondernemersregeling (hierna: KOR) niet met terugwerkende kracht toe te passen.

Feiten

David Vámos heeft in de periode van 2007 tot 22 januari 2014 elektronische artikelen op veilingwebsites verkocht zonder geregistreerd te zijn als btw-plichtige en zonder de inkomsten uit deze verkopen te hebben aangegeven. Naar aanleiding van een controle in 2014 stelt de Hongaarse Belastingdienst vast dat David Vámos niet heeft voldaan aan de registratieverplichting.
David Vámos heeft zich vervolgens op 22 januari 2014 geregistreerd als btw-plichtige en heeft geopteerd voor de subjectieve vrijstelling, een in paragraaf 187 en volgende van de Hongaarse btw-wet opgenomen btw-vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen, met andere woorden de Hongaarse KOR.

Procedure

De Hongaarse Belastingdienst is van mening dat David Vámos de KOR niet met terugwerkende kracht mag toepassen en legt naheffingsaanslagen op aan David Vámos. David Vámos heeft hiertegen administratief beroep ingesteld bij de Hongaarse afdeling bezwaren. De Hongaarse afdeling bezwaren stelde de Hongaarse Belastingdienst in het gelijk. Vámos is het daar niet mee eens. De Hongaarse rechter heeft vervolgens prejudiciële vragen gesteld aan het HvJ. A-G Wahl is van mening dat Hongarije niet in strijd met het EU-recht handelt door de KOR niet met terugwerkende kracht toe te passen.

HvJ

Het HvJ oordeelt dat Hongarije niet in strijd met het EU-recht handelt door de toepassing van de KOR te ontzeggen aan een belastingplichtige die aan alle inhoudelijke voorwaarden voldoet, maar die geen gebruik heeft gemaakt van de mogelijkheid om te kiezen voor de toepassing van de KOR op het tijdstip waarop hij bij de Belastingdienst opgave deed van het begin van zijn economische activiteiten.


bekijk onze abonnementen

Wilt u de (volledige) inhoud lezen?

Log in op BTW-PLAZA of word abonnee en krijg toegang.

BTW-PLAZA

Meld u nu aan en ga direct aan de slag

direct aanmelden

Btw-nieuws

Actueel btw-nieuws met vertaling naar de praktijk

Btw-kennis

Zelf op zoek naar voor u relevante antwoorden

Btw-tools

Handige (reken)tools voor uw btw-administratie

Btw-advies

Gratis btw-advies altijd binnen handbereik