U bevindt zich hier:

Rechtbank Gelderland heeft geoordeeld dat het ter beschikking stellen van wifi door de exploitant van een vakantiepark belast is met 6% btw. De levering van flessengas is daarentegen belast tegen het btw-tarief van 21%.

Feiten

Een fiscale eenheid exploiteert een vakantiepark met circa 320 vakantiebungalows. Een gedeelte van het park is ingericht als kampeerterrein. Zij biedt haar gasten tegen betaling wifi aan. Tevens kunnen de gasten in een winkel op het vakantiepark flessengas kopen. In het geschil is welk btw-tarief van toepassing is op de terbeschikkingstelling van wifi en de levering van flessengas.

Rechtbank

Rechtbank Gelderland oordeelt dat het ter beschikking stellen van wifi opgaat in de verhuur van de vakantiebungalows. Volgens de rechtbank is de dienst onlosmakelijk verbonden met de huur van de vakantiebungalow en kan de dienst praktisch gezien niet los van de verhuur van de vakantiebungalow plaatsvinden. De rechtbank stelt dat de wifi eraan bijdraagt dat optimaal gebruik kan worden gemaakt van het verblijf in de vakantiewoning. De rechtbank overweegt daarbij verder nog dat wifi inmiddels zo gewoon en algemeen is geworden, dat niet gezegd kan worden dat de wifi voor de klant een doel op zich is, net zo min als andere bijkomende diensten als stromend water, elektriciteit en een televisie. Dat de fiscale eenheid er in de desbetreffende periode voor koos de wifi afzonderlijk aan te bieden en te factureren leidt niet tot een ander oordeel. Daarbij is volgens de rechtbank ook van belang dat de wifi niet ergens anders dan in de vakantiewoning te gebruiken is en dat de vergoeding voor de wifi een relatief klein bedrag is.

Voor flessengas komt de rechtbank tot een ander oordeel. Het leveren van flessenglas moet volgens de rechtbank als een afzonderlijke prestatie worden beschouwd. De rechtbank wijst hierbij op het arrest van de Hoge Raad van 20 april 1988. Er is geen sprake van gas dat uitsluitend ter plaatse wordt gebruikt. Feitelijk is het mogelijk dat niet-campinggasten gas kopen. Gasten kunnen daarnaast gedeeltelijk volle flessen na afloop van het verblijf meenemen.

bekijk onze abonnementen

Wilt u de (volledige) inhoud lezen?

Log in op BTW-PLAZA of word abonnee en krijg toegang.

BTW-PLAZA

Meld u nu aan en ga direct aan de slag

direct aanmelden

Btw-nieuws

Actueel btw-nieuws met vertaling naar de praktijk

Btw-kennis

Zelf op zoek naar voor u relevante antwoorden

Btw-tools

Handige (reken)tools voor uw btw-administratie

Btw-advies

Gratis btw-advies altijd binnen handbereik